Hatay Salçası, Antep Salçası vs Urfa Salçası Salça satın alacaksınız ancak elinizde 3 şehrin salça çeşitleri bulunmakta ve hangisini seçeceğinizi bilmek istiyorsanız bu yazımızda 3 şehir olan Hatay Salçası olmak üzere Antep salçası ve Urfa salçasının karşılaştırmasını yapacağız.
Domates Salçası Nasıl Yapılmaktadır?
Hatay Domates Salçası Nasıl Yapılır?
Hatay Domates Salçası Nasıl Yapılır? Domates Salçası Nasıl Yapılmaktadır? Öncelikle Hatay domates salçası yapımı ele alalım. Hatay ilimizde toplanan domatesler temizlendikten sonra 3 veya 4 parçaya ayrılarak bir çuvala konularak ayak ile ezilerek suyu çıkarılır.
hatay domates salçası yapımı
Domateslerin suyu iyice çıktıktan sonra su kazanlara alınır belli bir kıvama gelene kadar kaynatılır daha sonrasında güneşte kurutulmaya bırakılır. Hatay domates salçasını bu şekilde yapmaktadır. Antep Domates salçası da bu şekilde yapılmaktadır. Burada domatesin yerli olup olmamasına bakılmadan halden alınan domateslerle yapılmaktadır.
Urfa Domates Salçası Nasıl Yapılır?
Urfa Domates Salçası Nasıl Yapılır? Urfa’da domates salçası yerli ata tohumlarından elde edilen domateslerden yapılmaktadır. Domatesler temizlendikten sonra sonra 3-4 parçaya ayrılır, Sonrasında bir altta kova olacak şekilde üste tarafta süzgeç ile domatesler el ile ezilerek suyu çıkarılır. Suyu altta kovalara akarken tohumu süzgeçte kalıyor.
Urfa Domates salçası yapımı işçiliği fazla olan ve suyu el ile basma veya pres olmadan suyu el ile çıkarılır. Daha sonrasında hiç bir kaynatma işlemi yapılmadan tepsilerde güneşe serilir.
Urfa Domates Salçası Nasıl Yapılır?
Güneşe serilen domates salçası belli kıvama gelene kadar sabah akşam üzerine gelen tozlar temizlenmekle beraber karıştırılır, belli kıvama geldikten sonra salça azalar ve diğer tepsilerle birleştirilir. Yine ince bir tabaka şeklinde serilir, Ev yapımı salça kıvamını aldıktan sonra rengini dilerse kırmızı dilerse de koyu kırmızı yapabilir, bu tamamen yapan kişinin zevkine göre değişmektedir.
Tabi bu şekilde olduğu için diğer illerin salçalarına göre daha fazla domates kullanılmakla beraber işçilik çok fazladır. Hiç bir kaynatma kullanılmadığı için de güneşte pişirilme süresi oldukça yüksektir. Urfa’da salça Ağustos ayının sonu ile Eylül ayında yapılmaktadır. Yerli domateslerin yetişmesi sonrasında ve güneşin çok yanıcı olmaması istenmektedir.
Biber Salçası Yapımı
Biber Salçası Yapımı, Biber salçası yapımı hemen hemen her 3 ile ufak farklılıklarla olmak üzere aynı yöntem ile yapılmaktadır. Burada ki asıl sır Biberin kendisi ve Güneşte kurutma yöntemidir. Hatay, Antep ve Urfa illerinde toplanan biberler temizlendikten sonra çekilerek güneşe bırakılmaktadır. Hatay ve Antep’te salça güneşe serilirken ince bir şekilde değilde çok fire olmaması için kalın bir şekilde güneşe serilirdikten belli bir süre sonra güneşten alınır salça rengi genelde kırmızı olmaktadır.
Urfa Biber salçası ise Asıl sır yerli biberinde, Çünkü yerli biberi Urfa’dan başka hiç bir yerde yetişmemekle beraber birinci sınıf bir biber yetiştirilmektedir. Ki Urfa’nın simgesi Biber(isot)dir. Ayırca güneşte ince serilmektedir, Kıvam olarak daha yoğun olmakla beraber dileyen kişiler kırmızı dileyenler ise koyu kırmızı yapabilir. Hatta siyah sevenler güneşte daha fazla bekleterek siyah biber salçası elde etmektedir.
Urfa biberleri sadece Urfa’nın ihtiyacını gidermektedir. Çünkü her ev biber salçası ve isot yapmakta ve yetiştirilen biberler sadece Urfa halkına yetmektedir. Urfa biberlerinin Ağostos sonu ve Eylül ayında hasat edilmektedir. Ve Salçalarda bu aylarda yapılmaktadır.
Burada Maraş Biber salçasına da değinmek istiyorum. Maraşın yerli biberi olan Fırfır biberden üretilmektedir. Çok ucuz olmakla beraber kalite ve fiyat bakımında ucuz olmaktadır. Bu nedenle bu biberden üretilen salçalar ve isotlar ucuz satılmaktadır.